Јапонската принцеза Мако би можела да го загуби својот кралски статус доколку се омажи за некој обичен и без статус. 25-годишната принцеза, која е најстара внука на кралот Акихито, ќе се мажи за 25-годишниот правник Кеи Комуро, со кого се запознале додека студирале заедно.

Јапонскиот кралски закон бара од принцезата да се откаже од својот статус откако ќе се омажи. Се очекува овој потег да предизвика дебата за кралското наследство, како и за царот, кој, најверојатно, наскоро ќе абдицира.

Инаку, принцезата Мако и Kомуро се сретнале во 2012 година во ресторан, за време на проучување на Меѓународниот христијански универзитет во Токио.