Претприемачот и милијардер Илон Маск, соопшти денеска на Твитер дека од Владата на САД добил “вербална дозвола” да  изгради подземен транспортен систем “Hajperlup” од Њујорк до Вашингтон. Притоа тој не соопшти како ќе биде изведен  проектот ниту кој му дал дозвола.

Elon Musk, founder, CEO and lead designer at SpaceX and co-founder of Tesla, speaks at the International Space Station Research and Development Conference in Washington, U.S., July 19, 2017. REUTERS/Aaron P. Bernstein

Маск е посветена на градењето на транспортниот систем   “Hajperlup”, односно  возови кои се движат преку магнетно лебдење што тој го  смета за побрзо и поефикасно од било кој друг експресен воз денес.